« Suomi kaukaa katsottuna osa 2 | Pääsivu | Päivän esine: retkiviltti »

Kommentit

panu

Puutarhanhoidon historia saattaa tosin kummuta hiukan muusta kuin maan niukkuudesta ja luontokappaleiden arvokkuudesta. Puutarhanhoito oli Englannin 1800-luvun toimettomalle yläluokan rouvashenkilölle sopivan säädyllinen harrastus (tosin aika radikaalisti siinä saattoi sormetkin likaantua). Hyvin hoidettu puutarha ennemminkin kertoo siitä, että on aikaa (eli rahaa) kuin siitä että maa olisi niukkaa ja sen takia sitä tarvitsisi viljellä. Oikeastaan päinvastoin!

T.

Ryteikköä: puita, metsää ja pusikkoa. Totta, muutama kilometri jostakin kaupungista ja korvessa ollaan :)

nieminensundell

Panu, myös toisin päin. Naapurimme kertoi, että 1950-luvulla työläisperheet kasvattivat itse kaikki vihanneksensa. Ennen ilta-ateriaa lapsi lähetettiin keräämään tarvittavat kasvit. Puutarhat olivat suurempia kuin nykyään, enää ei kuulemma onnistuisi, maata on liian vähän. Toisaalta mainitsemasi yläluokkaisuus voisi liittyä erikoisten kasvien hoitoon ja esteettiseen asenteeseen. Meidänkin vuokraemännän istuttamat pensaat ja kukat ovat melko lailla eksoottisia. Monen yleisen puutarhakasvin alkuperä on Kaukoidässä. Ehkä myös Intiasta tuotiin harrastettavaa rouville. Heillä oli varaa olla viljelemättä hyödyksi!

panu

Luulis että varsinkin sodan aikana puutarhat aika nopeasti vaihtui hyötykäyttöön. Suomessa rintamamiestalojen tontin koko määräytyi siitä, että kasvimaalla hätätilassa eläisi. Ne tontithan on aika suuria (ja nykyisin pilkottu kahteen tai kolmeen osaan).

Luin että 1800-luvulla Amerikasta ja Kaukoidästä tuotiin tuhansia uusia kasvilajeja koristepuutarhoihin. Niiden hakeminen oli suuri seikkailu, ja sitkeimmät teki sillä omaisuuksia.

nieminensundell

Oletko lukenut jonkun puutarhahistorian? Anna vinkki, jos kirja on suosittelemisen arvoinen (miltä se selvästi vaikuttaa).

panu

No joo, tämä jäi päähän Bill Brysonin At Home -kirjasta.

nieminensundell

Mulla on sama kirja mutta se jäi tauolle aiemmassa kohdassa :D

tempr

rakastn ryteikkoa. luonnossa on jarjestys

Tämän kirjoituksen kommentit ovat suljetut.