Töölönlahti, Katajanokka, Vanhankaupunginlahti. Paljon muuta en Helsingissä nähnyt viime viikolla, kun kävin puhumassa parissa tilaisuudessa. Ihmisiä sitäkin enemmän, muun muassa Sitran Maamerkit-ohjelman järjestämässä Imuilmiö-tapahtumassa, jossa pohdittiin maaseudun tulevaisuutta.
Tämä raportti tiivistää Maamerkkien tutkimuksia. Kuten tarkkaavainen lukija huomaa, olen ollut aiheen suhteen aktiivinen männätalvena. Joku toinen tarkkaavainen saattaa kysyä, kuinka tiukkapipoinen kaupunkivihreä saattaa osallistua maaseudun elvyttämiseen. Siellähän on pitkät etäisyydet, sähköä haaskaavia taloja ja lannoitetut pellot. On. On kyllä paljon muutakin, kuten
- lähienergiaa, varsinkin jos Tuuli Kaskisen visio toteutuu
- itsekasvatettua luomuruokaa, taatusti kausittain saatavilla
- hyvinvointia tuottavaa estetiikkaa ja luonnonrauhaa
- työtä joka ei vaadi päivittäisiä ajomatkoja kaupunkiin
- luontoa, joka siis on itseisarvo, ei vain väline ihmisten kokemuksiin
Sattuvasti eilen alkoikin vilkas debatti sosiaalisessa mediassa tuoreesta tutkimuksesta, jonka Hesari uutisoi niin, että kaupunkilaisuus saastuttaa enemmän kuin maalaisuus. En näe syytä toistaa niitä kriittisiä kommentteja, joita minua asiantuntevammat ihmiset ovat jo kirjoittaneet. Totean vain, että nyt meni ainakin Hesarissa ellei tutkijoillakin yhdyskuntarakenne ja elämäntapa samaan nippuun. Eli kun vauras suomalainen kuluttaa enemmän kuin vähävarainen suomalainen, ensimmäisen asuma ympäristö nähdään syypäänä: kaupunkilainen kuluttaa, siis ei syytä yhdyskuntarakenteen tiivistämiseen, jottei moinen lisääntyisi.
Olennaisempaa olisi todeta, että kaikissa ympäristöissä voi elää monella tavalla. On erilaisia kaupunkilaisia elämäntapoja. Myös maalla voi ekoilla olematta kammottu ekohippi. Maalla voi todellakin asua matkaamatta kaupunkiin joka päivä, minkä Soininvaara ehkä tahallaan unohti kommentistaan, iskeehän hän ns. nurmijärveläisyyteen ja ihan syystä. Jos työn voi tehdä kotona, syystä tai toisesta, työmatkoja on vähemmän kuin kaupungissa konsanaan.
Ja jottei kiusallinen totuus unohtuisi, te tätäkin lukevat verkkoeläjät kulutatte aikamoisia resurssimääriä. Lukekaa eri esineiden mipseistä Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta. - Tässä tullaankin tämän blogin juurille, nimenomaan MIPS-luvut olivat yksi varhaisia postejani :) Paljon tuota minimaalisempaa blogausta ei varmaan saa aikaiseksi...
Viimeisimmät kommentit